Dramatyczny, szlachetny, bogaty w kontrast – nowy język wizualny "Chiaroscuro". Ten włoski termin to połączenie słów "chiaro” dla jasnego i “scuro" dla ciemnego koloru.
Fotografia kulinarna w tym stylu opiera się na obrazach z XVI I XVII wieku w których stosowano kontrastowe elementy światłocienia. Te obrazy przypominają szlachetne martwe natury Caravaggia, Rembrandta von Rijna i Johannesa Vermeera. Podobnie jak dawni mistrzowie, fotografowie umiejętnie wykorzystują wyrafinowaną grę światła i cienia. Zróżnicowanie natężenia światła i eksponowanie jego kontrastów to podstawa “Chiaroscuro”.
Dołączone światło bezlitośnie zmusza widza do patrzenia na temat. Dania I składniki są w ten sposób izolowane i umieszczane w odsłoniętej pozycji. Rustykalne rewizyty, takie jak stare ściereczki i naturalne materiały w stonowanych barwach na ciemnym tle, tworzą nastrojową atmosferę. Rezultat: „czysty dramat!”
Pozwól się oczarować tym mistrzowskim kompozycjom i ciesz się stylowym pięknem „Chiaroscuro”.